Om at skrive af Ernest Hemingway

1672825_1455895656

Om at skrive af Ernest Hemingway, udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof i 2016 (org. udgivet i 1984)

Om at skrive er en citatmosaik stykket sammen af Hemingways forfatterskab, breve og interviews. Her finder man en masse kloge refleksioner om at skrive fra mesteren selv. Bogen er en guldgrube af do’s and dont’s og et must-read for alle spirende forfattere. Særligt interessant fandt jeg det at læse om Hemingways arbejdsvaner, hvor han bl.a. giver sit eget bud på, hvor ordknapheden i hans bøger stammer fra: Dengang han sendte telegrammer, kostede hvert ord en dollar og femogtyve – så han skulle spare på ordene og gøre dem “satans interessante” at læse. Når man læser Hemingway, bliver det da også klart, at ikke et eneste ord er overflødigt.

Den sværeste ting i hele verden er at skrive klar og ærlig prosa om virkelige mennesker. For det første må man vide alt om emnet; for det andet må man vide, hvordan man skriver. Begge ting tager et helt liv at lære.

Lidt paradoksalt er det dog at læse forfatterens eget ønske om, at “ingen af de breve, jeg har skrevet i løbet af mit liv, nogensinde bliver udgivet,” når brevene udgør en så stor del af bogens materiale. Det undrede jeg mig lidt over – at man ikke har efterkommet det ønske, når det nu står i hans testamente; men det ændrer ikke på, at bogen absolut er værd at læse.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s